QandR
QandR bestaat uit een serie interactieve praatplaten die je kunt inzetten bij groepsgesprekken. Deelnemers vullen deze gemakkelijk in met hun telefoons en geven hun mening zo op een visuele en leuke manier.
Wat kan het?
QandR helpt de gespreksleider om de verschillende invalshoeken te inventariseren, in de dialoog echt iedereen aan bod te laten komen en inhoudelijke verdieping te geven. Bovendien wordt polarisatie tegengegaan. Daarmee is QandR uitermate geschikt voor participatieprocessen.
Burgers of andere betrokkenen kunnen echt meepraten, worden echt gehoord en worden mede-eigenaar van het proces. Technisch kan QandR grotere groepen aan (tot ca. 100) maar een echt inhoudelijk gesprek komt het beste tot zijn recht in kleinere groepen.
Voordelen van QandR

Meer betrokkenheid, ook van het stille midden
Het gesprek wordt leuker en visueler, telefoons leiden niet af maar zijn juist een toegevoegde waarde. Niet alleen degene met de grote mond bepaalt het gesprek, want doordat meedoen zo laagdrempelig is komen ook de meningen uit het stille midden aan bod.

Inhoudelijke verdieping en constructieve dialoog
De verschillende praatplaten zijn intuïtief, brengen ook nuances in beeld en bieden ruimte aan nieuwe ideeën van alle deelnemers.
De gezamenlijke visualisatie van alle bijdragen en het in beeld brengen van het proces van besluitvorming bevordert wederzijds begrip en een oplossingsgerichte houding. Bovendien vermindert het polarisatie.

Rapportage direct na afloop
Zodra de sessie is beëindigd is het mogelijk de (geselecteerde) visualisaties als PDF te delen met de stakeholders of in rapporten te plakken. Kwantitatieve data kun je eenvoudig naar een Excel sheet exporteren.
Voor wie is het?
QandR is interessant voor eenieder die marktonderzoek doet of trainingen/workshops verzorgt, maar wordt ook veel gebruikt door gemeenten en adviesbureaus bij omgevingsmanagement en burgerparticipatie.
QandR is ontwikkeld voor gebruik in focusgroepen in kwalitatief (markt)onderzoek, in een fysieke setting: samen rond een groot scherm waar de gezamenlijke bijdragen worden gevisualiseerd. Tijdens de coronaperiode bleek QandR ook heel geschikt om in online sessies in te zetten, in het scherm van Zoom of een andere videotool.
Bekijk de productvideo om te zien wat er allemaal mogelijk is met QandR
Updates


