In gesprek met... Bram Geurds: "Jongeren hebben al genoeg shit om mee bezig te zijn; sluit aan bij hun leef- en denkwereld en maak participatie maatwerk”

5 februari 2025
  • 24 jaar

  • Coördinator jongerenparticipatie provincie Noord-Brabant

  • Politicologie gestudeerd aan Universiteit Leiden, in Antwerpen master politieke communicatie gedaan

  • In 2018 gestart bij de jongerenraad Westland, met de raad in 2021 een opkomst-bevorderende jongerencampagne georganiseerd voor de Tweede Kamerverkiezingen

  • In 2023-2024 bestuursjaar meegedraaid bij de Nationale Jeugdraad als bestuurslid lokale inspraak

  • In Den Haag gelobbyd en gewerkt aan handreiking betekenisvolle Jongerenparticipatie voor een wetsvoorstel Versterking Participatie op Decentraal Niveau

Bram Geurds is sinds vorige zomer coördinator jongerenparticipatie bij de Provincie Noord-Brabant. Met zijn 24 jaar heeft deze enthousiasteling al aardig wat ervaring met jongerenparticipatie. Partispiratie praat met hem over het betrekken van de doelgroep jongeren.

Auteur: Sabine van Wylick

Waarom bestaat er een coördinator jongerenparticipatie? “In 2019 ontstond bij de Provincie Noord-Brabant het initiatief om jongeren meer te betrekken bij de politiek en het beleid van de provincie. Er werd sinds dat jaar jaarlijks een jongerentop georganiseerd en gestart met een pilot voor een Brabantse generatietoets. Na een evaluatie hiervan bleek dat het fundament was gebouwd maar dat het nog onvoldoende structureel, betekenisvol en representatief was. Ze besloten een coördinator aan te nemen om dit vlot te gaan trekken met een nieuwe, lange termijn aanpak. “En nu zit ik hier”, vertelt Bram met een aanstekelijk enthousiasme.

Rol van bruggenbouwer

In zijn nieuwe baan ontwikkelt Bram een nieuwe strategie waarmee hij dit jaar voor het eerst een pilot mee gaat doen. Waarom vormen jongeren nou zo’n belangrijke doelgroep in participatie? “Het is de doelgroep die we structureel minder horen en ook echt minder goed kennen”, geeft Bram aan. “De politiek maakt ook keuzes voor hen. Het is daarom belangrijk dat we weten wat er speelt en leeft onder jongeren. Dit weet de politiek nog onvoldoende, dat moeten we simpelweg erkennen. Als coördinator jongerenparticipatie probeer ik dan ook echt een bruggenbouwer te zijn tussen de politiek en de jongeren.”

“De politiek maakt ook keuzes voor jongeren. Het is daarom belangrijk dat we weten wat er speelt en leeft onder jongeren”

Lange termijnaanpak

“Je kunt jongeren niet als één doelgroep zien, er zijn enorme verschillen. Er is niet één type jongere. De belevingswereld van een 14 jarige is heel anders dan die van iemand van 26. Het beste advies is dan ook om inzicht te krijgen in jouw doelgroep. Hiervoor is het belangrijk om te weten waar de overeenkomsten en verschillen liggen tussen typen jongeren. Pas dan kun je gaan innoveren aan de hand van thema’s en regio’s, samen met de jongeren. "Een lange termijnaanpak, gesteund door de politiek, biedt niet alleen mij, maar vooral ook de jongeren zekerheid. Het geeft de ruimte om een duurzaam netwerk met jongeren op te bouwen, de doelgroep door de jaren heen beter te leren kennen en hen daadwerkelijk impact te laten maken. Je moet namelijk eerst een stevige basis creëren. Alleen verbindingen leggen is niet genoeg—doe het goed, of doe het niet."

Ga naar de jongeren toe

Hoe kun je jongeren nu het beste bereiken en ze laten meedoen? Bram heeft daar een duidelijke visie over: “Veel jongeren ervaren niet de mogelijkheid om te participeren, hebben niet de interesse of ervaren niet de ruimte om mee te doen. Maar dat betekent niet dat zij geen mening hebben. Iets wat wij als overheid nog onvoldoende weten. Mijn advies is dan ook; ga naar de jongeren toe. Zoek samenwerkingen op met onderwijsinstellingen. Ga naar sportverenigingen, zoek de organisaties op waar jongeren al zijn. Participeer met passende werkvormen voor deze doelgroep, onder schooltijd, met een creatieve sessie en zonder huiswerk. Als het leuk is en het kost ze niet veel tijd dan willen ze echt wel meepraten over thema’s als politiek, woningbouw, onderwijs of mobiliteit. Jongeren hebben namelijk een mening. Doe er moeite voor!”

Nog geen ideale tool

“Het belangrijkste is dat je aansluit bij hun leef- en denkwereld, want die 14 jarige is minder bezig met het thema woningbouw, die 26 jarige veel meer. De belevingswereld van veel jongeren zit vooral  in het hier en nu want ze hebben vandaag de dag al genoeg shit om mee bezig te zijn. Jongerenparticipatie is echt maatwerk. Ook op online vlak gaan we de kansen verkennen”, zegt Bram, “want we zetten op dit moment in Brabant nog nauwelijks online participatie in voor jongeren. Ik denk dat we moeten erkennen dat er niet één ideale tool bestaat. Dus leer je doelgroep kennen, ontwikkel samen met jongeren hun ideale tool en zorg dat er iets met de ideeën van jongeren wordt gedaan.’’

“Jongerenparticipatie is maatwerk. Leer je doelgroep kennen, ontwikkel samen met jongeren hun ideale tool en zorg dat er iets met de ideeën van jongeren wordt gedaan”

Vet als jongeren een stem krijgen

Tot slot, hoe staat jongerenparticipatie ervoor over pakweg vijf jaar? ”Dan weten we in onze provincie als het goed is, veel beter wat er speelt en leeft onder jongeren en we werken intensief samen met jongeren om Brabant een stukje beter te maken. Hopelijk hebben we dan niet alleen bij de provincie sprongen gemaakt maar zijn ook gemeentes flink aan de slag met jongerenparticipatie. Want het is wel echt vet als jongeren echt een stem krijgen in de politiek!”

Adviezen van Bram:

  • Jongerenparticipatie is een investering voor de lange termijn, het is een heel proces. Durf die stap te zetten of doe het niet.

  • Zoek samenwerkingen op met onderwijsinstellingen. Ga naar sportverenigingen, zoek de organisaties op waar jongeren al zijn. Participeer onder schooltijd, organiseer creatieve sessies over hun kansen en uitdagingen en geef ze geen huiswerk.

  • Voor gemeentes: laat iemand in je organisatie jongerenparticipatie coördineren. Die rol is belangrijk. Iemand die jongeren echt wegwijs maakt in gemeenteland en naar ze luistert.

  • Voor initiatiefnemers: zoek jongeren op, vraag ze bv. Hoe ziet jouw ideale wijk eruit? Verwacht geen jongeren bij een participatieavond. Klop bijvoorbeeld bij een jongerenraad aan. Zij vervullen immers de rol tussen politiek en jongeren.

  • Ik denk graag mee, ze mogen mij altijd bellen!

Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie-artikelen? Meld je aan voor de Partispiratie Updates!